Навіщо в армії психолог?

Як не дивно це звучить у наш час, психологія з’явилась ще під час давнини і давніх військових сутичок. Напевне, багато хто чув про твір Сунь-цзи «Мистецтво війни». Цей твір був написаний у 514 – 495 роках до н.е. У ньому є багато практичних порад щодо ведення військових дій. Але є багато психологічних порад та методів впливу на супротивника. До першої світової війни військова психологія мала більше дослідницький та лабораторний характер. Багато тестів інтелекту та методів їх використання не виходили за межі лабораторій. Дослідження військових психологів дозволили підготуватися до вступу у війну раніше і зробити більш кваліфікований відбір військових. Це не пройшло повз увагу американських компаній, і вони почали використовувати психологію при відборі та розподілі кандидатів на окремі робочі місця.

Залучення психологів до нашої армії дає можливість підтримувати психічний, моральний та фізіологічний стан здоров’я військових. До війни не можливо підготуватись, окрім як мати військовий досвід. Але присутність поруч людини, що пояснює та допомагає зрозуміти, що відбувається з тобою, дає можливість знизити наслідки травмуючих подій. Така підтримка вимагає високої кваліфікації спеціаліста.

Проте, у першу чергу, будь-який психолог відповідає за налагодження комунікацій з людьми. Зняття напруги, вирішення особистих, сімейних та побутових проблем. Через постійний контакт з військовослужбовцями, досвідчений спеціаліст може робити висновки про загальний настрій у війську, частині де він перебуває.
Штатний психолог – це «домовик» частини. Це «мапа» (мама – папа) для військовослужбовців. І не важлива стать психолога. Він , як гарний фахівець, має функції властиві обом ролям. Бажаю Вам мати гарного «домовика» частини та «мапу» - у мирному житті!

Психолог Центру AXIOS Тамара Бунтова.

Subscribe error, please review your email address.

Close

You are now subscribed, thank you!

Close

There was a problem with your submission. Please check the field(s) with red label below.

Close

Your message has been sent. We will get back to you soon!

Close