Як вміло рятувати себе від стресу?

Психолог Центру AXIOS Вікторія Бурова радить:
Як вміло рятувати себе від стресу?

Те, наскільки успішно людина зможе зберегти свій емоційний (психологічний) світ, перебуваючи тривалий час під впливом стресогенних чинників, залежить від наступних моментів:
- тривалість та інтенсивність дії стресогенного/стресогенних фактора/факторів, що діють на людину у певний період життя;
- рівня підготовки, інформованості людини щодо перебігу нормальних у даних умовах психологічних процесів;
- особистісних рис: нюанси її характеру, рівень чутливості, попередній досвід, система цінностей та пріоритетів, особиста філософія.
Серед переліченого є те, на що ми можемо вплинути і те, що від нашого впливу не залежить.
Так, тривалість та інтенсивність впливу стресогенних факторів – це чинник, на який вплинути ми не можемо, але змушені або з певних особистих міркувань обираємо під впливом цього чинника залишатися. Тобто, людина продовжує залишатися під впливом стресової ситуації, на яку впливати не може тривалий час.

На що може:
- на рівень власної інформованості (якщо людина була не готова до певних ситуацій, можна активно підвищувати, використавши будь-який можливий ресурс, своє знання та розуміння ситуації, знання та розуміння загальних та нормальних реакцій на певні обставини, знання та розуміння своїх індивідуальних реакцій на ситуацію);
- знання про свої індивідуальні реакції на обставини краще вивчати разом із фахівцем-психологом, фахівець також може допомогти усвідомити певні особистісні риси, а також особливості досвіду, спираючись на які людина може отримати джерело ресурсу для вдалого подолання стресу.
- чим краще людина вміє дослухатися до своїх потреб і реагувати на них відповідним чином, тим більша ймовірність залишатися емоційно стабільним у непростий період свого життя, пов’язаний з дією стресових факторів.

Subscribe error, please review your email address.

Close

You are now subscribed, thank you!

Close

There was a problem with your submission. Please check the field(s) with red label below.

Close

Your message has been sent. We will get back to you soon!

Close